Quim Nadal, declarem la independència!


Quim Nadal, declarem la independència

Sr. Joaquim Nadal, en resposta al seu article titulat “Declarem la independència?”, publicat al diari El Punt Avui el passat dia 14 de gener, permeti’m que l’hi responguem les dubtes formulades en aquell article.

Primer, la resposta a la pregunta del títol. I tant que hem de declarar la independència, i el més aviat possible, justament per evitar allò que vostè en diu asfixia econòmica. Quelcom que no és nou, ni resultat d’un govern del PP. L’asfixia fa més de 25 anys que existeix en forma de dèficit fiscal amb xifres que han oscil·lat entre el 6% i el 10% del PIB, però que malahuradament cap dels polítics del Parlament ha sabut explicar d’una forma clara als ciutadans de Catalunya. Aquesta asfixia, i això si que ho deixa clar, suposa el 40% dels impostos pagats pels catalans. Aquest és el cost de pertànyer a Espanya, pagar un 40% d’impostos que podríem evitar i per tant gaudir com a major renda, i sense cap retallada. I vostès encara ho volen defensar amb federalismes impossibles, models de finançament que ho solucionen tot, però que a la fi ens mantenen allà mateix si fa no fa.

Segon. Anem a les seves preguntes. El cul-de-sac que vostè fa menció és justament la situació actual, les retallades, la pujada d’impostos, la percepció que Catalunya no té més sortida que baixar el nivell de vida, quan justament el que cal és invertir això, esdevenir un Estat, baixar impostos, millorar la protecció social, promocionar l’economia real i esdevenir un dels estats més rics d’Europa, amb el PIB per càpita d’Holanda, la capacitat exportadora d’Holanda, i l’atur d’Holanda. Per tant que hem de fer? Doncs accelerar la sortida de l’Estat espanyol. Com? Miri, podríem esmentar totes les opcions possibles per fer això, però com que son vostès els que fan política, cerquin vostès la fórmula més adequada. Poden proclamar la independència al Parlament amb una majoria de diputats, o convocar eleccions amb un programa per assolir l’Estat i que els doni plena autoritat, o poden fer una consulta popular precedida d’una campanya real per explicar els pros i contres. Des d’on? Doncs des del Parlament de Catalunya que és on resideix la sobirania del poble català, i que els dona a vostès, els parlamentaris que representen el poble, la legitimitat per actuar en funció de la voluntat dels que els voten. Amb quins avals? Els avals son els de la majoria de catalans. En quan facin un procés real de comunicar a tots els catalans quins son els pros i contres de l’assoliment de l’Estat, veurà com l’aval dels catalans és plenament majoritari, de fet ja ho és ara segons senyalen totes les enquestes. Amb quina acceptació per part d’Europa? Doncs Europa no pot més que acceptar el que digui la majoria del poble, com ja ha fet amb altres estats que avui son realitat com Eslovenia, Montenegro, Kosovo o les Repúbliques Bàltiques. Amb quina resposta per part d’Espanya? Vostè és prou intel·ligent per saber que la resposta espanyola, tant del PP com el PSOE serà negativa i bel·ligerant, com ho fou pels governs de torn quan es van perdre les darreres colònies americanes, o el Sàhara, o en el cas del Peregil. Però el que respongui Espanya no és vinculant, només ho és el que vulgui el poble català.

Finalment. Tindrem força per aguantar? Més que força el que ens cal és il·lusió, i això és el que en tindrem amb excés. Salvant les distàncies, la situació serà similar a la que es produí quan Barcelona va ser designada com seu olímpica i que va crear una il·lusió col·lectiva que desembocà en un èxit rotund de país, del qual encara ara en gaudim turísticament. La força doncs ens la donarà la il·lusió, i en cap cas la negativitat de polítics que enlloc de pensar en el país, pensen en defensar encara postulats que ningú veu ja possibles com el federalisme.

Evidentment la força també la donen els polítics amb determinació i visió de país. Vostè sabrà de quin costat s’ha de posar, però ara ja estem en el cul-de-sac i la foto està a punt de fer-se. Mogui’s o quedi retratat per a sempre més. Vostè decideix: declarem la independència?

Joan Canadell. Secretari general del Cercle Català de Negocis

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s