Multitudinària assistència a la Marxa de les Torxes


La Marxa de les Torxes que va tenir lloc el passat 10 de setembre, va començar al Passeig de l’Estació on un nombrós grup d’anglesencs es va desplaçar cap a la Cellera. La Marxa en el moment d’entrar a la Cellera anava precedida d’una pancarta que deia: “No pidolem lleis noves ni demanem clemència. Ara, independència”. La rebuda de la Marxa va tenir lloc davant l’Ajuntament que era plena de cellerencs. A continuació es va llegir el manifest i els Miquelets de Girona van disparar unes salves d’honor. Finalment, anglesencs i cellerencs van emprendre camí cap a Anglès, acompanyats dels Miquelets i dels Grallers de la Cellera. Es calcula que unes vuit-centes persones van fer la Marxa. En arribar a Anglès s’hi van afegir els Grallers de la vila i la Marxa va continuar pel barri vell. Inicialment s’havia previst finalitzar la Marxa als Jardins de Can Cendra però a causa del mal temps es va haver de traslladar a la fàbrica Burés. L’acte es va cloure amb la lectura de dos manifests, una representació coreogràfica de “País petit” a càrrec de l’Escola de Dansa local i el cant dels Segadors. A continuació reproduïm el manifest d’Anglès per la Independència:

Imagen

 

Com sabeu, amb aquesta marxa, homenatgem a tots els catalans i catalanes que van defensar Barcelona fins a les últimes conseqüències. Una defensa i un sacrifici que ens recorda que a vegades, la dignitat d’un poble s’ha de defensar no només amb les grans batalles si no també amb petites i senzilles accions personals.

A aquells catalans i catalanes els hem d’estar agraïts perquè no només lluitaven per ells, també lluitaven per nosaltres.

Avui, tres cents anys després, ens toca a nosaltres lluitar pels que hi som i pels que vindran.

Per sort els temps han canviat i la nostra lluita queda molt lluny dels sacrificis i les heroïcitats dels nostres avantpassats. Potser no serem herois, tampoc ho hem de pretendre, però a la nostra manera ens hem d’alçar perquè volem construir un país millor, un país més just, un país més pròsper, un país més lliure.

Ha arribat el moment de canviar el curs de la història. Ho volem fer i ho hem de fer amb la força més gran que tenim: la força de tot un poble que s’expressa democràticament.

“Els catalans no podeu decidir sobre la independència del vostre país. Ho diu la llei.”

I què? Que ho digui la llei no vol dir que sigui legítim. Hi ha moments en què el poble ha d’agafar les regnes del seu propi destí.

Quan l’u de desembre de 1955 la ciutadana afroamericana Rosa Parks es va asseure al seient de davant de l’autobús, la llei també deia que els negres no ho podien fer. I no per això es va fer enrere. Va ser arrestada, maltractada i ridiculitzada, però el seu petit gest va desencadenar una revolta que va acabar amb la llei de segregació racial americana. Només amb la tenacitat de milers persones juntes és pot aconseguir fer possible allò que la llei diu que és impossible.

Ha arribat l’hora que els catalans ens asseiem al seient de davant de l’autobús i diguem que ja n’hi ha prou.

Ha arribat l’hora que els catalans ensenyem al món que estem orgullosos de ser com som, que estimen el nostre país i que hi volem viure en llibertat.

Ha arribat l’hora que fem sentir arreu el nostre clam per recuperar la sobirania nacional plena que ens va ser presa per la força de les armes ara fa tres cents anys.

Ha arribat l’hora que denunciem en veu alta i clara tot allò que atempta contra les nostres llibertats com a persones, com a nació i atempta contra l’exercici de la democràcia.

I sobretot, ha arribat l’hora que mirem de cara a tots aquest lluitadors catalans que avui hem recordat i els diguem que el seu esperit de lluita i resistència no va morir aquell 10 de setembre, que el seu sacrifici no va ser en va i que la seva força i el seu exemple continuen ben viu entre nosaltres.

Visca Catalunya lliure!

Imagen

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s