9N, un gest de sobirania


Conscients de la seva responsabilitat, a l’hora convinguda els voluntaris que havien de formar part de les meses eren tots al seu lloc. La coordinadora del procés, també voluntària, va donar les darreres instruccions. Tot havia estat preparat amb rigor i seriositat, com en qualsevol altre procés electoral. A les 9 en punt del matí, s’obrien les portes de l’Institut i començava el Procés de Participació Ciutadana. Molta gent ja feia estona que s’esperava, tot fent una cua que arribava fins al carrer de Santa Bàrbara. Probablement havien vingut d’hora seguint la crida feta per l’Assemblea Nacional Catalana per evitar que res ni ningú pogués impedir que la consulta comencés amb normalitat, o simplement perquè tenien moltes ganes de votar. O potser per totes dues coses alhora.

Amb l’objectiu de dissuadir la possible actuació de grups violents que volguessin boicotejar el procés, Anglès per la Independència va organitzar, a la plaça del Remei, una botifarrada al matí i una xocolatada a la tarda. També vam poder comptar amb la participació de la Colla Gegantera i, al migdia, els gegants Miquel i Remei van votar de manera simbòlica. D’aquesta manera vam poder assegurar la presència continuada de públic a la plaça i vam tenir l’Institut custodiat de manera pacífica i festiva.

La jornada va transcórrer sense cap incident. La majoria de la gent acudia a votar amb un somriure a la cara. Moltes persones van voler immortalitzar aquell moment fent-se una fotografia. I així va ser a tots els pobles i ciutats de Catalunya. Malgrat que es tractava d’una consulta prohibida, a Anglès van votar més de dues mil cinc-centes persones i més de 2,3 milions a tot Catalunya. El 9 de novembre, doncs, els catalans vam dur a terme una revolta democràtica i vam fer un veritable gest de sobirania.

Després de votar, els ciutadans van tenir l’oportunitat de signar un manifest de denúncia per presentar davant les Nacions Unides i les institucions europees. Es tracta d’un text aprovat per l’Assemblea de càrrecs electes de Catalunya en què s’afirma que “El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà i, com a tal, es reconeix a sí mateix el dret a decidir el seu futur polític”. Aquest manifest el van signar 1.466 anglesencs.

Els detractors del Procés de participació ciutadana retreuen, amb un cert cinisme, ja que han estat precisament ells els que han impedit un referèndum normal, la falta de garanties democràtiques. En aquest sentit podem afirmar que, malgrat tot, a Anglès el procés es va fer amb la màxima claredat i transparència. El recompte de vots va ser públic i els assistents en poden donar fe.

Pocs dies després de la consulta, el local que Anglès per la Independència havia fet servir durant la campanya va patir un atac. Van trencar un vidre de l’aparador  i, a l’entrada, hi van penjar dos cartells amenaçadors. Des d’aquest butlletí, condemnem aquest acte de violència i expressem també la nostra preocupació per la constant aparició d’esvàstiques i d’altres símbols feixistes en alguns dels murs del nostre poble.

El nostre moviment és pacífic i democràtic i a tot el món ens han pogut veure agafant-nos de les mans a la Via Catalana 2013 i manifestant-nos sense cap incident pels carrers de Barcelona l’Onze de Setembre d’enguany. Com va dir Mahatma Gandhi “primer t’ignoren, després se’n riuen, després t’ataquen i, finalment, guanyes.

RESULTATS DEL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA A ANGLÈS

SÍ- SÍ 2332
SÍ – NO 83
SÍ – EN BLANC 23
NO 28
EN BLANC 13
ALTRES 36
TOTAL VOTANTS 2515
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s